fysiologie zwangere vrouw

Als een vrouw zwanger raakt veranderd er veel in het lichaam van de aanstaande moeder. Ik zal kort en duidelijk proberen uit te leggen wat er veranderd en wat het doet met het lichaam van de zwangere vrouw.

 

Ik zal in de vorm van het ABC een aantal veranderingen aangeven:

 

Airway (ademweg)

-Vrouwen kunnen last krijgen van bloedend tandvlees omdat de doorbloeding is toegenomen.

- Omdat door de toegenomen doorbloeding de slijmvliezen kunnen zwellen kan een vrouw tijdens de slaap gaan snurken.

 

Breathing (ademhaling)

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap komt het diafragma ongeveer vier centimeter omhoog. Dit heeft een gevolg voor de reserve capaciteit om door te kunnen ademen. Zwangeren hebben ook meer zuurstof nodig dan niet zwangeren.

 

Circulation (circulatie)

De bloedsomloop van een zwangere vrouw veranderd het meest in deze tijd. Het lichaam maakt een liter meer bloed aan tijdens de zwangerschap. In het lichaam is dit goed geregeld om dit te compenseren door het hart. Het gaat namelijk sneller en steviger pompen om het bloed in dezelfde tijd op de juiste plaats te krijgen. 

 

Verder veranderen er nog een aantal dingen zoals:

- Borsten, deze worden gevoeliger, voller en groter.

- Baarmoeder, deze wordt beter doorbloed tijdens de zwangerschap. Er gaan meer en dikkere bloedvaten naar de baarmoeder tijdens de zwangerschap. Dit om voldoende zuurstof en voeding naar het kindje te krijgen.

- Urinewegen, de blaas komt in verdrukking doordat de vrucht tegen de blaas aandrukt. Dus de aanstaande moeder zal vaker moeten plassen.

- Lichaamsgewicht, stijgt door gewicht vrucht en vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb